Μικρά μυστικά για πετυχημένο γάμο


Θέλετε να στεριώσει ο γάμος σας; Μην ψάχνετε σε ψυχολόγους και ψυχαναλυτές. Πολλώ δε μάλλον σε καφετσούδες και μέντιουμ.Η λύση είναι μία. Η σύντροφός σας πρέπει να είναι πιο έξυπνη και τουλάχιστον 5 χρόνια μικρότερη. Το μήνυμα αυτό στέλνουν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Μπαθ, τονίζοντας πως η «μυστική συνταγή» για έναν επιτυχημένο γάμο απέχει μακράν από... συναισθηματισμούς. Στην βρετανική επιθεώρηση «Εuropean Journal of Operational Research», οι ερευνητές επισημαίνουν πως όταν η σύζυγος είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μικρότερη από τον άνδρα της και έχει υψηλότερο δείκτη ευφυΐας απ’ αυτόν, οι πιθανότητες να μακροημερεύσει ο γάμος τους πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Beyonce με τον Jay Z, ο γάμος των οποίων έχει σοβαρές πιθανότητες να «επιζήσει». Ο χρόνος θα το δείξει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν ύστερα από πενταετή έρευνα και πάνω σε δείγμα 1.500 ζευγαριών. Παράγοντες που συνεκτιμηθήκαν ήταν η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και το ιστορικό των ερωτικών σχέσεων των ζευγαριών. Αφού κατ’ αρχήν πήραν συνεντεύξεις από τα ζευγάρια, τα επανεξέτασαν μετά το πέρας τις πενταετίας, όπου και βγήκαν τα συμπεράσματα της έρευνας. 
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ζευγάρια όπου η γυναίκα ήταν πέντε ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερη από τον άνδρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τα συνομήλικα ζευγάρια. Οι πιθανότητες διαζυγίου ήταν ακόμα μικρότερες αν ο άνδρας ήταν τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα.

Επιπλέον, όταν και οι δύο σύντροφοι είχαν βιώσει ένα διαζύγιο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν τον γάμο τους, σε αντίθεση με τα ζευγάρια όπου είχε χωρίσει μόνον ο ένας.
Ξεχάστε τις βραδιές κάτω από το φως των κεριών και υπό τους ήχους ρομαντικής μουσικής. Ξεχάστε τους έρωτες με την πρώτη ματιά. Γιατί, όπως μας λένε οι έρευνες, πρέπει να ερωτευόμαστε, αν θέλουμε να μη χωρίσουμε, έχοντας στο τσεπάκι μας την ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Άντε κι ένα τεστ ευφυΐας…