Στολισμός εκκλησίας


Ένα από τα βασικότερα σημεία ενός γάμου αποτελεί ο στολισμός της εκκλησίας. Είναι ο χώρος στον οποίο γίνετε το μυστήριο, άρα και το σημαντικότερο μέρος της όλης διαδικασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των λουλουδιών που θα διαλέξετε για τον στολισμό.
Πρώτα απ’ όλα η συμβουλή είναι να εμπιστευθείτε τη δουλειά αυτή στους ειδικούς που και λύσεις θα σας προτείνουν και την καλύτερη επιλογή θα κάνουν.
Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει μια επιτόπια έρευνα για τα σημεία εκείνα που μπορούν να στολιστούν. Οι σκάλες, το προαύλιο, ο διάδρομος της εκκλησίας και η όποια διαδρομή από το αυτοκίνητο μέχρι την εκκλησία. Σημαντικό είναι επίσης και το ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε (ή όποιος τα ξοδέψει) γι’ αυτό το σκοπό.

Να ξέρετε ότι εάν επιλέξετε λουλούδια εποχής θα σας στοιχίσουν λιγότερα χρήματα. Προτιμήστε έναν ανθοστολισμό χωρίς υπερβολές, δίνοντας κυρίως έμφαση στους συνδυασμούς λουλουδιών. Οπωσδήποτε πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την ανθεκτικότητα των λουλουδιών καθώς πολλές φορές ο ανθοστολισμός της εκκλησίας μεταφέρεται και στη δεξίωση οπότε τα λουλούδια σας πρέπει να διατηρούνται φρέσκα και ζωντανά.

Σημαντικό ρόλο στον στολισμό της εκκλησίας παίζει η εποχή που γίνεται ο γάμος.

Την άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών, οπότε οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Προτιμήστε παλ αποχρώσεις με έντονους αρωματικούς συνδυασμούς.
Το καλοκαίρι η εποχή επιτάσσει έντονους χρωματικούς συνδυασμούς με ζωντανά και φωτεινά χρώματα, όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο.
Το φθινόπωρο τα λουλούδια μπορούν να συνδυαστούν με ξερά φύλλα και στάχια σε χρώματα σομόν ή σιέλ και λευκό.
Τέλος το χειμώνα μπορούν να γίνουν συνθέσεις με κλαδιά από έλατα και με κυρίαρχα χρώματα πιο ζεστά όπως το κόκκινο ή το μπορντό. Για όλες τις εποχές πάντως το λευκό είναι μέσα στις προτάσεις των ειδικών.
Ένας παράγοντας ακόμη που δεν πρέπει να σας διαφεύγει είναι και ο τόπος όπου θα τελεστεί το μυστήριο. Έτσι αν η εκκλησία βρίσκετε σε κτήμα, επιλέξτε γήινα χρώματα, αν γίνει σε νησί δίπλα στη θάλασσα καλό θα είναι να επιλεγούν για τη διακόσμηση κογχύλια ή όστρακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι υπερβολές είναι περιττές.
Τα υφάσματα που θα συνδυάσετε με τον ανθοστολισμό πρέπει να δένουν χρωματικά. Αφήστε διασκορπισμένα πέταλα από τριαντάφυλλα στο διάδρομο που οδηγεί στην εκκλησία και αν ο γάμος γίνει χωρίς φυσικό φωτισμό φωτίστε τη διαδρομή με κεριά. Οι ανθοστήλες συμπληρώνουν το στολισμό της εκκλησίας. Τα λουλούδια ή τα υφάσματα με τα οποία θα τις στολίσετε πρέπει να δένουν αρμονικά με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου.

Ποια λουλούδια όμως προτιμώνται για το στολισμό της εκκλησίας;



Κατ’ αρχήν τα χρώματα έχουν κι αυτά τη δική τους σημειολογία. Το κόκκινο είναι το σύμβολο του πάθους. Το ροζ κρύβει ρομαντισμό, ενώ το άσπρο αγνότητα. Το ροζ-σομόν έχουν μέσα τους νεανικότητα. Τέλος το κίτρινο συμβολίζει την πολυτέλεια και την αφθονία. Τέλος το κάθε λουλούδι δίνει το δικό του μήνυμα. Έτσι το αγιόκλημα δηλώνει δεσμούς αγάπης, η βιγκόνια φύση, η βιολέτα απλότητα, το γαρίφαλο πίστη, το γιασεμί κομψότητα, ο ηλίανθος λατρεία και το ηλιοτρόπιο αφοσίωση. Η καμέλια τελειότητα, ο κισσός αιώνια πίστη, ο κρίνος αγνότητα, οι μαργαρίτες τρυφερότητα, η μιμόζα ευαισθησία, η ορχιδέα σεμνότητα, η παπαρούνα ευχαρίστηση, η τουλίπα στοργή και το χρυσάνθεμο αλήθεια.
Ότι και να συμβολίζουν πάντως τα λουλούδια το σίγουρο είναι ότι τελικά θα προτιμήσετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.