Τα μυστικά της γραβάτας


Ένας κομψός γαμπρός δεν νοείται χωρίς τα απαραίτητα αξεσουάρ. Και όπως όλοι ξέρουμε τα αξεσουάρ για τον άνδρα δεν είναι και πάρα πολλά. Ένα καλό ρολόι, μανικετόκουμπα, μια καλή γραβάτα… άντε και κανένα άλλο κόσμημα. Και επειδή για τα κοσμήματα καταλληλότεροι να μιλήσουν είναι οι ειδικοί, ας μιλήσουμε για τις γραβάτες.

Η γραβάτα είναι το κατ’ εξοχήν ανδρικό αξεσουάρ όσον αφορά στην ένδυση και μάλιστα μπορεί να είναι και το μοναδικό που δεν το έχουν οικειοποιηθεί οι γυναίκες. Μισό δισεκατομμύριο άνδρες φοράνε καθημερινά γραβάτα σε παγκόσμιο επίπεδο κι όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουν να την δένουν σωστά. Κι αν αυτός που δεν ξέρει να τη δένει σωστά είναι και γαμπρός…

Να λοιπόν μερικές οδηγίες προς υποψήφιους γαμπρούς, που η επιλογή στην εμφάνιση περιλαμβάνει γραβάτα.

Είδη κόμπων

Τέσσερα είδη κόμπων γραβάτας είναι τα επικρατέστερα: four in hand είναι ο λεπτός πιο δημοφιλής και κομψός κόμπος. Ο half winsdor είναι ένας μέτριος επίσης κομψός κόμπος, σε αντίθεση με τον full winsdor που έρχεται κάπως "μεγαλίστικος".Τέλος ο pratt είναι ο χρονολογικά νεώτερος και μάλλον ο πιο δύσκολος. Παρακάτω παραθέτουμε και τις 4 εκδοχές των κόμπων. Χαρακτηριστικό των ονομάτων είναι ότι οι δύο κόμποι winsdor πήραν το όνομά τους από τον Δούκα του Winsdor της Αγγλίας, αν και ο ίδιος ποτέ του δεν φόρεσε τέτοιου είδους γραβάτα.






Τώρα βέβαια, αν δεν σας ικανοποιούν οι τέσσερις αυτοί κόμποι, μην ανησυχείτε. Στα τέλη τις δεκαετίας του ’90 δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge ο Thomas Fink και ο Yong Mao χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν 85 διαφορετικοί κόμποι σε μια γραβάτα. Μάλιστα πάνω από μια ντουζίνα κόμποι, όπως λέει και ο ίδιος ο Thomas Fink, μπορούν να έχουν ένα ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα. Τους κόμπους αυτούς τους περιέγραψαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «The 85 Ways to Tie a Tie».

Μικρά μυστικά για την γραβάτα

- Το μήκος μιας γραβάτας θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στη μέση της αγκράφας της ζώνης.

- Η καλή γραβάτα δεν πρέπει να ζαρώνει πουθενά. Γι’ αυτό πριν την αγοράσετε δείτε την, περνώντας την πάνω από το χέρι σας. Όταν αφήσετε τα δυο τις άκρα να πέσουν προς τα κάτω θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθεία.

- Για να βρει μια γραβάτα τη σωστή της φόρμα πρέπει να ενώσετε τις δυο άκρες της και να την τυλίξτε γύρω από το δάχτυλό σας σαν να ήταν ζώνη. Χωρίς να την ξετυλίξετε, αφήστε την έτσι όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, αν η γραβάτα είναι μεταξωτή, κρεμάστε τη, αν είναι πλεχτή, αφήστε τη τυλιγμένη (οι μάλλινες γραβάτες ξεχειλώνουν όταν τις κρεμάμε).

- Για να λύσετε μια γραβάτα, το σωστό είναι να ακολουθήσετε ανάποδα τα βήματα που κάνατε για να τη δέσετε. Έτσι δεν θα τσαλακώσετε το ύφασμα.