Επιλέγοντας κοστούμι


Σκεφτείτε να έλειπε ο γαμπρός από τον γάμο. Μόνη της θα παντρευόταν η νύφη; Αλώστε και η ίδια η λέξη «παντρεύομαι» δηλώνει την κατάσταση που θα βρεθεί η νύφη μετά το μυστήριο: Υπό του ανδρός. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί και ο γαμπρός έχει θέση στην εκκλησία. Δεν είναι το ίδιο φανταχτερός και βέβαια δεν έχει το ίδιο άγχος με τη νύφη. Μέσα από τις σελίδες του www.gamos-bestof.gr μπορείτε να κάνετε μια πρώτη επίσκεψη «στην αγορά» παίρνοντας μια ιδέα για τις τάσεις και τη μόδα. Επειδή όμως υπάρχουν και κάποιοι κανόνες σας παραθέτουμε τις βασικές αρχές για τον υποψήφιο γαμπρό.
Σακάκι
Κατ’ αρχήν οργανωθείτε νωρίς. Μην αφήσετε για την τελευταία στιγμή την επιλογή του κουστουμιού. Να έχετε στο νου σας ότι η επιλογή του κουστουμιού εξαρτάτε κυρίως από την εποχή, την τοποθεσία, το στιλ του γάμου και βέβαια από το προσωπικό σας γούστο.
Αποφύγετε την διχρωμία ανάμεσα στο σακάκι και στο παντελόνι. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχατε φανταστεί. Αν η επιλογή σας είναι το κλασικό μαύρο κουστούμι, σπάστε την μονοχρωμία με κάποιο γιλέκο που προσθέτει αριστοκρατικό τόνο στην εμφάνισή σας και βέβαια τη μπουτονιέρα που θα συνδυάζετε με την ανθοδέσμη της νύφης. Πολλοί άνδρες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέγουν και πιο ανοιχτές αποχρώσεις, όπως εκρού, ανοιχτό γκρι, σιέλ και λευκό. Το ιδανικό μήκος πάντως για το σακάκι είναι να καλύπτει τους γλουτούς και του μανικιού σε στάση προσοχής να καλύπτει την πρώτη φάλαγγα του αντίχειρα.
Παντελόνι
Το παντελόνι θα πρέπει να είναι άνετο, σε γραμμή που σας ταιριάζει. Η μέση θα πρέπει να μην είναι ούτε στενή ούτε χαλαρή και ο ποδόγυρος να καλύπτει το 1/3 του παπουτσιού.


Πουκάμισο
Το σωστό μέγεθος του πουκαμίσου πρέπει να αφήνει τη μανσέτα να φανεί λίγο από το μανίκι του σακακιού. Ο δε γιακάς κουμπωμένος θα πρέπει να αφήνει χώρο για δυο δάχτυλα να μπαίνουν ανάμεσα απ’ αυτόν και το λαιμό σας.

Παπούτσια
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε θα πρέπει να ταιριάζουν με το κουστούμι και σε καμιά περίπτωση να μην είναι στενά ή μεγάλα.
  


Γραβάτα ή παπιγιόν;
Αν η επιλογή είναι γραβάτα αυτή θα πρέπει να είναι ραμμένη στην εντέλεια, από φίνο μεταξωτό ύφασμα, να δένει με το κουστούμι και να ταιριάζει με το όλο στιλ του γάμου. Το μήκος της γραβάτας όταν είναι δεμένη πρέπει να φθάνει στη μέση της αγκράφας της ζώνης του παντελονιού. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει μέσα στο παντελόνι.
Αν η επιλογή είναι παπιγιόν, αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με το ανάλογο κουστούμι και το ανάλογο πουκάμισο.


Τέλος υπάρχει και η περίπτωση να μην φορέσετε τίποτα από τα δύο, τάση που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Αρκεί και πάλι να μπορεί να υποστηριχθεί με το ανάλογο κουστούμι και το ανάλογο στιλ.



Σωματικές αναλογίες
Δεν είναι μόνο οι νύφες, που ανησυχούν για τις σωματικές τους ατέλειες. Και οι γαμπροί μπορούν να βρουν το στιλ του κουστουμιού που θα τονίσει τα σωματικά τους προτερήματα και θα υποβαθμίσει τα αρνητικά.
Αν ο γαμπρός είναι κοντός και αδύνατος καλό είναι να φορέσει μονόπετο σακάκι, που κουμπώνει χαμηλά και μακραίνει το σώμα. Επίσης θα πρέπει να αποφύγει τις πολλές πιέτες.
Αν είναι κοντός και γεροδεμένος το σακάκι πρέπει να έχει στενούς γιακάδες και να κουμπώνει και πάλι χαμηλά. Μην τονίζετε τους ήδη τονισμένους ώμους με μεγάλες βάτες.
Ψηλοί και εύσωμοι γαμπροί είναι καλύτερο να προτιμήσουν κοστούμια με στενούς γιακάδες. Επίσης, γαμπροί με παχείς λαιμούς και πλατιά πρόσωπα θα πρέπει να αποφύγουν τις στενές και κοντές γραβάτες και τους φαρδείς γιακάδες. Θα πρέπει να επιλέξετε στενούς γιακάδες και φαρδιές και εντυπωσιακές γραβάτες. Και το παντελόνι να έχει μία ελαφρώς φαρδιά γραμμή, για να είναι άνετο στους μυώδεις μηρούς.
Ψηλοί και αδύνατοι γαμπροί δεν είναι ανάγκη να κάνουν τίποτα. Όλα τα σχέδια τους ταιριάζουν. Ένα σταυρωτό σακάκι με ελαφρώς φαρδείς ώμους, είναι μια πολύ καλή επιλογή.