Ο γάμος θωρακίζει απέναντι στον καρκίνο


Θα περιμένατε ποτέ ότι ο γάμος
εκτός όλων των άλλων κάνει καλό και στην υγεία; Σε ξανανιώνει σε κάνει να λάμπεις από υγεία και… σε προστατεύει από τον καρκίνο; Κι όμως.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα αμερικανών επιστημόνων που επισημάνει ότι οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, μελετήθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενών που είχαν προσβληθεί από καρκίνο, μεταξύ των ετών 1973-2004.
Η έρευνα διεξήχθη σε παντρεμένους, ανύπαντρους, διαζευγμένους και χήρους. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν του καρκίνου στα επόμενα πέντε χρόνια σε αντίθεση με το 45% των χωρισμένων, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Cancer».

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ Γκουίν Σπρεν, το στρες που εμφανίζεται στα άτομα που αποφασίζουν να χωρίσουν ευθύνεται κατά πολύ για τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσης.
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, οι παντρεμένοι έχουν 58% πιθανότητες να καταπολεμήσουν τον καρκίνο σε δέκα χρόνια, ενώ οι ανύπαντροι 52%. Για τους χωρισμένους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%, για τους χήρους 41%.
Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες έρευνες στις οποίες έχουν εξεταστεί και οι επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην υγεία και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντροφικότητα και η αγάπη είναι σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Ας είναι λοιπόν η ώρα η καλή και ώρα… υγιεινή.